A chat...

Ez a kis iromány azért született, hogy megismertessük Veletek a csetelés műfaját, bemutassunk annak szabályait, előnyeit és hátrányait is.

Igen, jól olvastad kedves Olvasó, a hátrányait is. Joggal merülhet fel Benned a kérdés, hogy miért jó ez nekünk? Elárulom, eme cselekedet teljesen ellentétes a saját érdekeinkkel, hiszen azt szeretnénk, ha minél többen és minél gyakrabban használnátok ezt az oldalt ismerkedés, beszélgetés, szórakozás céljából.
wline kép
Viszont a szívünkön viseljük a sorsotokat, egyáltalán nem az a célunk, hogy zombi csetfüggőket neveljünk Belőletek. :) Ezért próbálunk meg rámutatni arra, hogy hogyan is kell a csetet ésszel használni! :)

Kezdjük is az elején! Mi a nyavalya ez a cset?

Ha tudod, akkor nyugodtan ugord át ezt a részt, lentebb sokkal hasznosabb dolgokat is fogsz találni. :) A csetet úgy is szokták írni (főleg nemzetköziül), hogy chat - ami magyarra fordítva csevegést jelent.
wline kép
A profibbak az egyszerűség kedvéért c6-ként emlegetik. Ha még így sem rémlik semmi sem, akkor ez a rész pont Neked íródott! :) Pontos definíciót nem találtam a fenti kérdésre, ezért megpróbálom magam megfogalmazni azt.

A cset egy olyan találmány, ami megnyitja a világot előttünk, tökéletes eszköze annak, hogy nálunk merőben eltérő vagy teljesen hasonló emberekkel ismeretségeket kössünk. Hogy hogyan? Két vagy több ember online, azaz valós idejű kommunikációjáról van szó. Minden felhasználó egyedi, maga által választott azonosítóval, u.n. nicknévvel rendelkezik, amit a belépésnél kell kiválasztani. A csetelés általában különböző témájú, a csetet használó látogatók által létrehozott szobákban folyik. Ezekbe a szobákba (általában) mindenki beléphet, és bekapcsolódhat az ott zajló beszélgetésbe. A szobákban a rendre az operátorok ('op'-ok, a wlineon 'Rogerek') vigyáznak, akik különböző jogosultságokkal rendelkeznek, akár ki is tilthatják a nemkívánatos, a szabályokat betartani nem képes felhasználókat.

Ha valaki nem akar a 'közösbe' írni, lehetősége van arra, hogy egy-egy személlyel privát beszélgetést folytasson ('privizzen') egy külön ablakban (persze csak akkor, ha ebbe a másik is beleegyezik :)), amit értelemszerűen a többiek nem láthatnak (még az operátorok sem).

Miért jó csetelni?

A teljesség igénye nélkül összeszedtük a szerintünk legfontosabb érveket a csetelés mellett.
wline kép
A világ, az ország minden részéről járnak a csetre emberek beszélgetni, ismerkedni, így olyan személyiségekkel is találkozhatunk, akikkel máskülönben sosem tudnánk megismerkedni. Izgalmas megismerni egy teljesen más közegből származó embert, mint amilyenben mi élünk. Mivel egy nagy közösségről van szó, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő beszélgető partnert, akivel megvitathatja az élet dolgait, beszélgethet a közös hobbikról, érdeklődésekről, igaz online barátságok születhetnek. Gyakran ezek az ismeretségek személyes síkra terelődnek, és a való világban is megállják a helyüket!
wline kép
A cset elsődleges funkciói közé sorolható a barátkozás mellett a társkeresés is. Számos olyan pár van, akik a mai rohanó világban ezt a módját választották az ismerkedésnek, és sikerrel is jártak. Nem csak felszínes kapcsolatok alakulhatnak ki, hanem komoly, akár esküvővel végződőek is! Egy próbát mindenképp megér!

Gyakran alakulnak ki a szobákban állandó tagokból álló társaságok, akik rendszeresen beszélgetnek egymással, találkozókat, csetbulikat szerveznek. Ezek a bulik nagyon jó alkalmat adnak arra, hogy személyesen megismerhessük 'szobapartnereinket'. Az ilyen bulik után már a csetelés is elveszti a kvázi személytelenségét, hiszen ismerjük a szobatagok valós viselkedését is.
Egyesek számára hátrány, mások számára pedig kifejezetten előny, hogy a cseten a másik ember nem lát minket fizikai valónkban. Ha tele vagyunk komplexusokkal, gátlásosak, visszahúzódóak vagyunk, akkor az internetes ismerkedést pont nekünk találták ki! Itt legyőzhetjük feszélyezettségünket, szabadon beszélgethetünk szinte bármiről! Nem kell félnünk, hogy mit szól a gondolatainkhoz, véleményünkhöz a másik, a cseten általában nyitottabbak az emberek.

1 2

vissza